Fa vagy bambusz terméket használjak?

Én nagy örömmel figyelem, amikor egy ZeroWaste (hulladékmentes) csoportban arról folyik a vita, hogy vajon melyik az erkölcsileg elfogadottabb, a fa fogkefe vagy a bambusz fogkefe, már ami a környezettudatosságot illeti. Azért örülök, mert ez már egy haladó szint, azaz szóba sem jön a műanyag. :)

A kérdés egyébként jogos, és ebben a posztban elhozok Neked néhány háttérinformációt.

INTELLIGENS FÁK

Ismerősen hangzik a Peter Wohlleben név? 2016-ban szinte berobbant a "Fák titkos élete" című könyv a boltokba és az ilyen téma iránt érdeklődők körében csaknem olyan lenyomatot hagyott, mint a Harry Potter vagy a Star Wars.

Azt mondják, aki elolvassa, annak soha nem lesz többé olyan egy erdei séta, mint addig. A növényvilág elefántjainak élete sokkal mozgalmasabb, mint hittük.

Peter egy feletébb intelligens bajor erdész, akiben felmerült a kérdés, hogy miért egyre több a betegség és fakihalás azon erdőkben, ahol egyébként nagy erőkkel dolgozunk a fák megvédésén - többek között rovarirtással, kémiai szerekkel, beteg fák kivágásával - és tanulányozni kezdte a fák viselkedését egy más nézőpontból.

A könyv nagyon érdekesen van megírva, így javaslom, hogy szerezd be és olvasd el.

Röviden, a fák olyan intelligensek, amennyire ember sosem gondolta volna. Olyan gombafonál halózatot működtetnek a földfelszín alatt, ami nagymértékben hasonlít az emberi agyra. Éreznek fájdalmat, táplálják utódaikat, figyelmeztetik társukat a veszélyre, képesek összetett cselekedetekre és társas összefogásra.

Azért csak most jöttek rá minderre a tudósok, mert egy fa élete sokszorosa az emberének, így teljes élete alatt ugyanazzal a szemmel és nézőponttal megfigyelni lehetetlen. Mára azonban elég adattal rendelkezünk, hogy kijelenthessük: megértettünk pár természetbeli szabályt. Mondjuk azt, hogy:

Ez a mondat a Pocahontas című Disney meséből származik, amelynek e felfedezések új értelmet adnak.

FA VAGY FAMENTES?

Tehát ha éreznek a fák, fáj nekik ha kivágják, és egyébként is túl kevés van belőlük a Földön, akkor felmerül a kérdés, hogy ne használjunk olyan termékeket, amik fából vannak? Gyerekkoromban nagyon sokat hallottam a szüleimtől, hogy ne használjam folyton a papírtörlőt, mert fákat kell kivágni a gyártásához. Hát igen, ha a tudatos felhasználás ilyen magas szintjén állsz, valószínűleg erre szavazol. Én egyet is értek Veled.

Akkor mit használjunk?

Lássuk a fogkefe esetét.

Ami miatt egyáltalán felmerül, hogy valahogyan környezetkímélővé kellene tenni a fogkeféket, az egyértelmű: ha akarod, ha nem, fogyóeszköz. Cserélni előbb-utóbb kell, az újrahasznosítás viszont a műanyag fogkeféknél nem jön szóba. Hajlamosak a médiák azt a kifejezést használni, hogy plasztik kefék csak nagyon hosszú idő alatt bomlanak le. De nem, sajnos a tudomány jelenlegi állása szerint a műanyag kefék soha nem fognak lebomlani, ugyanis nem részei a természetes körforgásnak. Így vagy elégetjük őket (ezzel szén-dioxidot juttatva a légkörbe), vagy sodródnak tovább valamelyik mega szeméthegyen a Csendes-óceán közepén. Egyik sem vonzó opció.

Szóval ki kell váltani a műanyagot valami biológiailag lebomló anyaggal. Két lehetőség merül fel első körben: a fa és a bambusz.

A minap egy magyar zerowaste blogon olvastam az alábbi mondatot a 100% természetes és komposztálható, fa fogkefék előnyeit taglalva:

"Európai fenntartható fából készül, nem pedig kínai bambuszból"

Az én fülemben kicsit gorombán és lekicsinylőn visszhangzott a kifejezés, de leírom Neked a tanulságot, az előnyöket és hátrányokat:

+ a nyele európai, fenntartható fagazdálkodálkodásból származik

+ az európán belüli szállítása kevesebb károsanyag-kibocsátással jár

- a sörtéje a kínai húsipar melléktermékeként keletkező sertésszőrből van = nem vegán

- a szőrt a sörtéhez Kínából szállítják

+ a nyele gyorsan megújuló bambuszból készül, mely 100%-ban komposztálható

+ egy helyről származik minden alapanyag így a szállítás csak egyszer számolandó

- a sörtéje műanyag és még nem sikerült feltalálni a komposztálható verziót (a fejet letörve a nyél komposztba dobható)

Számomra a bambusz jelenleg jobb alternatívának tűnik, de bármelyiket is választod, már jól döntöttél. Alább olvashatsz picit többet a bambuszról, ami megkönnyítheti a döntést.

" Egyik sem rossz választás lebomlás szempontjából, viszont van néhány nem elhanyagolható dolog, amikben a fa elmarad a bambusztól. Egyrészről a bambuszt nem kell trágyázni, az egész növény antibakteriális. Másrészről relatíve rövid idő alatt (2-3 év) nőnek meg szokatlanul nagyra (akár 30-40 méter). Optimális feltételek között akár napi 10 centit is gyarapodnak. Ezt azért bátran nevezhetjük megújulónak.

A fogkefe nyele meg is oldódik, hiszen az mondhatni könnyen elkészíthető a bambuszból. 

Jelenleg egyetlen olyan anyag van, amiből sörtéket készítenek és 100%-ban lebomló, ez pedig a sertésszőr. Ez Kínában a húsipar egyik mellékterméke, alapesetben egyszerűen kidobják. Szóval amennyiben bírod a disznóhúst, ez jó választás lehet. Az ilyen fogkeféknek az ára is magasabb, 2 ezer Forint körül mozog, külföldről berendelve.

Ám mivel itt húshasznú állatokról esik szó, a másik oldalt is szem előtt kell tartanunk. Egyrészt a vegán életfelfogás, másrészt az állatvédelem az, akikben aggályok merülhetnek fel egy távol-keletről importált disznőszőrös fogkefe kapcsán.

Igyekezzünk tehát olyan márkákat, gyártókat keresni, amik igazolásokkal rendelkeznek az állításaikra, illetve lehetőség szerint valamilyen fogorvosi szervezet által bevizsgáltatták a termékeiket.

Mert ugyan nagyon jól hangzik az unikornisszőrből készült fogkefe, amihez az alapanyagot a gyár mögötti farmon, csakis bioélelmiszerrel ellátott, komolyzenekedvelő egyszarvúaktól nyernek, de igyekezzünk ezeket fenntartásokkal kezelni. " - Forrás: https://anagyszajalakitas.blog.hu

Bambusz fogkefét itt tudsz vásárolni.

Itt jön a képbe a tökéletesség. Hogyan lehetne olyan a megoldás, ami mindenkinek jó?

A Kokusztalak.hu evőeszközei például abból a faanyagból készülnek, amely a bútorok gyártása során feleslegként keletkezik. Így nem kell több fát kivágni azért, hogy elkészülhessenek, egyszerűen felhasználják a maradékot, így megelőzve elégetésüket, amely széndioxid kicsobátással jár. A légkörben lévő széndioxidot pedig kik más kötik meg, mint a fák.

Hát így lehet okosan kikerülni a rosszat vagy rosszabbat elvét. :)

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni